Ets a » Blog Club Excursionista MadTeam » Arxiu d'Articles » October 2011 » Acte D'inauguració Del 50è Aniversari Del Refugi De Sant Jordi
Thursday 20 de October de 2011, 10:03:32
Acte d'inauguració del 50è aniversari del refugi de Sant Jordi
Tipus d'Entrada: ARTICLE | 1290 visites

Dissabte 29 d’octubre a partir de les 11 h, tindrà lloc l’acte oficial de celebració del 50è aniversari del refugi de Sant Jordi (Berguedà), així com la inauguració de les seves obres de millora. Els actes, als quals hi està convidat tothom, s'allargaran fins passades les 12 h, quan se servirà un aperitiu. Aquest emblemàtic equipament de la Federació d’entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), ubicat al cor de la serra de Moixeró, ha vist culminat recentment un llarg període de reformes per adequar-lo al servei i necessitat dels excursionistes d’avui en dia.



UNA MICA D’HISTÒRIA
L’any 1951, la delegació catalana de la llavors Federación Española de Montañismo va habilitar com a refugi l’antic Hostal de la Font del Faig, ubicat en un enclavament estratègic al peu del coll de Pendís. En aquell moment, l’opuscle que ho va proclamar resava: “Una de les labors més interessants i perdurables per a l’excursionisme és la creació de refugis de muntanya, que desitgem realitzar tot i la nostra escassa possibilitat econòmica”. Temps després, l’estat precari de l’edifici va propiciar que els propietaris cedissin a la FEEC una parcel·la veïna per erigir-hi un nou refugi. Gràcies al suport econòmic de la Diputació de Barcelona, es va bastir un equipament de nova planta que fou inaugurat el 29 d’octubre de 1961.

PRESENT I FUTUR
Avui l’edifici compleix justament els cinquanta anys d’existència. La FEEC manté els refugis com una àrea essencial en els seus objectius de servei a l’excursionisme i intensifica, malgrat els moments de crisi, les actuacions de millora de tots els seus equipaments. Aquest estiu passat s’han enllestit les obres que des de l’any 2008 han dotat el refugi de Sant Jordi d’unes dutxes i sanitaris en condicions, una cuina ampliada, un dipòsit d’aigua de gran capacitat, fossa sèptica, noves finestres, nou enllumenat i plaques solars a la teulada de l’edifici. El refugi, doncs, celebra el seu mig segle de vida amb un nou aspecte i encara una nova era amb tots els serveis adequats per als muntanyencs del segle xxi.         

Sortiu de les amables poblacions de l’Alt Berguedà o de la ufanosa Cerdanya, endinseu-vos per boscúries, gorges, prats i barrancades, ascendiu vers les fonts que besen el sotabosc de pinedes i fagedes. Allí, vora l’alta carena, us hi espera amatent el refugi de Sant Jordi, per contemplar la bellesa d’aquesta terra tan nostrada.

SITUACIÓ
El refugi de Sant Jordi s’eleva a una altitud de 1.565 metres, al sud-est del coll de Pendís (serra de Moixeró). Al costat hi té la font del Faig i es troba dins el Berguedà, molt a prop del límit amb la Cerdanya.

ACCÉS
Des de Bagà cal prendre la carretera de Gisclareny i al cap de 2,5 km deixar-la per una pista a la dreta en direcció a les fonts del Bastareny. S’aparca al costat de la font Nostra (l’Hostalet) i es puja al refugi passant per les gorges dels Empedrats (2 h). També s’hi pot accedir des de Gréixer pel GR-107, passant pel coll d’Escriu (2.30 h). Un tercer accés s’hi apropa des de Riu de Cerdanya. Cal deixar el vehicle a la barrera de la pista entre Riu i el coll de Pendís. En 40 min es puja a aquest coll i es davalla al refugi.      

PLACES
48. En absència del guarda, part lliure de 12 places.

PERÍODE D’OBERTURA
De l’1 de juny al 24 de setembre. Caps de setmana d’octubre i de maig. Resta de l’any, sota reserva (telèfons 93 744 15 73 i 619 23 98 60; www.refugisantjordi.cat/).

SERVEIS
Lavabos, dutxes, aigua calenta, llar de foc, estufes, menjars i begudes.

EXCURSIONS DES DEL REFUGI
· Ascensions a les Penyes Altes (2.279 m) pel coll de Moixeró i al Comabona (2.554 m) per la serra de la Moixa. 
· Travesses pel Camí dels Bons Homes (GR-107), per les carenes del Cadí i el Moixeró (GR-150.1) i pel circuit Cavalls del Vent (travessa entre els refugis del Parc Natural).
· Sender del Cap de la Boixassa i els Empedrats (PRC-125) i altres camins pels boscos, barrancs i fonts del Moixeró 

Informació elaborada per l’Àrea de Comunicació de la FEEC

Versión en castellano




Afegir nou comentari
Usuari de Madteam.net No usuari




Vista Previa



 

 
MadTeam.net | Suscribirte a este blog | Creative Commons License Blog bajo licencia de Creative Commons. | compartir este enlace en Facebook