Ets a » Blog Club Excursionista MadTeam » Arxiu d'Articles » December 2012 » Novetats Del Centre De Lauegi D’aran Per A La Nova Temporada Hivernal
Friday 28 de December de 2012, 12:54:55
Novetats del Centre de Lauegi d’Aran per a la nova temporada hivernal
Tipus d'Entrada: ARTICLE | 1625 visites

 

La neu s’ha fet esperar però des de fa un parell de setmanes la val d'Aran, de manera particular, està gaudint d’un inici de temporada amb neu abundant i de qualitat, i ambient plenament hivernal. El Centre de Lauegi d’Aran ha començat la temporada de predicció del perill d’allaus, i ho ha fet amb força novetats. A continuació en teniu tots els detalls.

Nou horari i freqüència d’emissió del Butlletí de Perill d’Allaus
La novetat més important de la temporada és que el Butlletí de Perill d’Allaus per a muntanyencs es publica diàriament a les 8 h, de manera que els tècnics poden basar les seves prediccions amb les dades actualitzades de temps i neu. El BPA pot consultar-se directament al web del Centre de Lauegi o bé per mitjà de les xarxes socialsFacebook i Twitter.

Nous mapes de Classificació del Terreny
La temporada passada el Centre de Lauegi anunciava la publicació del primer mapa de Classificació del Terreny, el·laborat a partir de la metodologia ATES (Avalanche Terrain Exposure Scale , que en català significa Escala d’Exposició del Terreny d’Allaus). El mapa de classificació del terreny al sector pilot de Pontet, al sud-oest d’Aran, va suposar la primera experiència a Europa d'aplicació de l’ATES. L’ATES és un projecte desenvolupat per Parks Canada i el Canadian Avalanche Center amb l'objectiu de valorar la seriositat del terreny en funció de l'exposició a les allaus. L’escala classifica el terreny en tres categories: simple, desafiant i complex. Aquesta classificació del terreny combinada amb la predicció d’allaus, mitjançant l’Avaluador, ajuda als muntanyencs a seleccionar millor l’itinerari de la sortida.

Per a la present temporada 2012/13, el Centre de Lauegi presenta nous mapes de Classificació del Terreny de les zones més concorregudes de la Val d’Aran. S’han instal·lat 6 panells informatius als aparcaments dels sectors de boca nord i boca sud del túnel de Vielha, Valarties, Aiguamòg, Orri i Pla de Beret. A més, el públic pot descarregar-se des de la web l’arxiu de Google Earth per estudiar des de casa tota la informació que contenen els mapes: el terreny classificat, suggerències d’itineraris, punts d’advertència i recomanacions, situació dels aparcaments, refugis,...

Incorporació de la Classificació del Terreny al Butlletí de Perill d’Allaus: l’Avaluador
L’Avaluador és una eina molt simple d’aplicar: és una taula on per un costat s’introdueix el perill d’allaus previst pel dia, i en l’altre costat el tipus de terreny per on es vol circular. La combinació d’ambdues variables resulta en una recomanació del nivell que necessita el grup per mantenir un risc baix d’accident per allau. L’Avaluador s’ha incorporat a la capçalera gràfica del Butlletí de Perill d’Allaus, i es remarca la zona de l’Avaluador corresponent amb el grau de perill previst pel dia. D’aquesta manera, l’usuari obté immediatament les recomanacions per les properes 24h per les diferents classes de terreny en funció del perill d’allaus actual.

Nou “Centre de Lauegi d’Aran”
El centre de predicció d’allaus del Conselh Generau d’Aran s’ha constituït oficialment amb el nom de “Centre de Lauegi d’Aran”. Aquesta nova situació permet al Centre de Lauegi participar en les diverses convocatòries públiques d’ajudes per a la recerca i investigació, a més d’obtenir reconeixement oficial en les tasques de predicció d’allaus, cartografia d’allaus i formació i divulgació.

També remarcar que des de la temporada passada el Centre de Lauegi forma part de l’European Avalanche Warning Services (EAWS). L’EAWS agrupa tots els centres de predicció d’allaus d’Europa amb el principal objectiu d’homogeneïtzar la informació pública dels butlletins de perill d’allaus europeus i millorar les estratègies de comunicació amb el públic, per tal que aquesta informació arribi amb la màxima qualitat i claredat.

Informació facilitada pel Centre de Lauegi d’Aran

versión en castellano




Afegir nou comentari
Usuari de Madteam.net No usuari




Vista Previa



 

 
MadTeam.net | Suscribirte a este blog | Creative Commons License Blog bajo licencia de Creative Commons. | compartir este enlace en Facebook